Gyakori kérdések

Kiszerelés és bevitel

A Basica elérhető kiszerelései

Basica Vital - bázikus granulátum ételekbe keverve vagy főzéshez

Basica Vital pur - bázikus italpor vízben vagy gyümölcslében való feloldáshoz, illetve meleg és hideg ételekbe keverve

Basica Compact – bázikus tabletták a könnyű bevétel érdekében

Basica Direkt – bázikus granulátum a közvetlen, víz nélküli bevételhez

Basica Instant – bázikus italpor narancsos gyümölcsös ízzel

Basica Sport – bázikus hipotóniás italpor, kifejezetten sportolók részére kifejlesztve

A Basica termékek elérhetőek gyógyszertárakban és fitotékákban.

Mennyi ideig szedhető a Basica?

Az ajánlott napi dózisban minden Basica termék korlátlan ideig biztonságosan szedhető. A felesleges ásványi anyagok és nyomelemek könnyen kiürülnek, ha a vesék megfelelően működnek.
 

Szedhető a Basica várandósság és szoptatási időszak alatt?

Bizonyított tény, hogy a várandósság és a szoptatás során még több bázikus ásványi anyag és nyomelem bevitele szükséges, hogy fedezze a szervezet megnövekedett igényeit. Ezért minden Basica termék szedhető a várandósság és szoptatás során is az ajánlott napi adagban.

 

Ajánlott a Basica szedése laktózérzékenység esetén?

A Basica Vital kivételével minden más Basica termék laktózmentes, így nyugodtan szedhetők.
 

A Basica termékek szedhetők cukorbetegség esetén?

A Basica Vital (2 szénhidrát egység napi adagonként), a Basica Instant (0,8 szénhidrát egység napi adagonként) és a Basica Sport (4 szénhidrát egység napi adagonként) nem alkalmas a cukorbetegek számára. Minden más Basica termék szedhető cukorbetegeknek is.
 

A Basica termékeket szedhetik gyerekek is?

A Basica Direktet nem szedhetik 12 évnél fiatalabb gyerekek. Minden más Basica termék alkalmas a 4. életévüket betöltött gyerekek számára. A napi adag részükre a felnőttek számára ajánlott adag felét jelenti. A rendes napi adagot 12 évesnél idősebb gyerekek szedhetik.
 

Vegetáriánusok fogyaszthatják a termékeket?

Minden Basica terméket fogyaszthatják vegetáriánusok is.
 

Vegánok fogyaszthatják a termékeket?

A Basica Vital-t kivéve (laktóz) minden más Basica termék fogyasztható vegánok számára.

 

ÖSSZETÉTEL

Hasznos a nátrium a bázikus keverékekben?

Bázikus ásványi anyagok szedése (mint például nátrium-citrát) savmentesítési szempontból hatékony a citrát összetevő miatt, míg a semleges, szervetlen nátriumvegyületek nem képesek semlegesíteni a savakat. Ezek közé tartozik az asztali só (nátrium-klorid), amely csökkentheti a vesefunkciót, és szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A Basica termékek nem tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért nem befolyásolják sem a vesefunkciókat, sem a vérnyomást. Másrészről a szerves bázikus nátrium-sók hasznos bázikus összetevők, mivel ezek jelentősen hozzájárulnak a szervezetben a savak semlegesítéséhez.

Tartalmaznak a Basica termékek glutént?

A Basica termékek teljes mértékben gluténmentesek, ezért lisztérzékenyek (cöliákiában szenvedők) is fogyaszthatják.

Mi a különbség a Basica és a Basica Sport között?

Minden Basica termék szerves kötésű bázikus ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, savcsökkentési célból, krónikus metabolikus acidózis ellen. A szervezet megnövekedett savszintjét okozhatja a kiegyensúlyozatlan étrend (túlzott mennyiségű hús, kolbász és gabonatermék fogyasztása), a stressz és a testmozgás hiánya is. Azoknál, akik nem fogyasztanak sok gyümölcsöt és zöldséget, szervezetük bázikus ásványianyag szükségleteit nem elégítik ki megfelelően. A Basica termékek összetétele folyamatosan igazodik a legújabb táplálkozási és fiziológiai eredményekhez.

Különösen a Basica Sportot fejlesztették ki a tartósan sportolók számára. Magas fizikai és anyagcsere-aktivitás, illetve izzadás során testünk veszít az ásványi anyagokból, nyomelemekből, vitaminokból és energiaforrásokból. Az összes anyagcsere-funkció és teljesítményszint fenntartása, és acidózis megelőzése érdekében ezeket a lehető leggyorsabban pótolni kell.

Ennek eléréséhez a Basica Sport tartalmaz szénhidrátokat (szacharózt és maltodextrint) az optimális energiaellátáshoz, továbbá C-vitamint (antioxidáns) és B2-vitamint, ásványi anyagokat (nátrium, kálium, kalcium, magnézium) és nyomelemeket (vas, cink, réz, molibdén, króm, szelén). Vízben oldva, a Basica Sport egy hipotóniás szénhidrát-elektrolit oldat, amely biztosítja a gyors folyadékutánpótlást.

 

TÚLSAVASODÁS

Miért fontos a lúgosítás a csontok egészségének fenntartásához?

Egy kiegyensúlyozatlan étrend gyakran nem tartalmaz elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, amelyekben sok a lúgosító hatású ásványi anyag. Ilyenkor a sav-bázis egyensúly fenntartása érdekében a testnek a saját lúgosító pufferrendszerét, a csontokat kell használnia. A lúgosító ásványi anyagok, például a kalcium, a csontból szabadulnak fel, hogy ellensúlyozzák a túlsavasodást. Ha ez a helyzet hosszabb ideig fennmarad, a csontképződés és a lebontás közötti fiziológiai egyensúly egyre inkább felborul, és következésképpen csökken a csontanyag. Emiatt a bázikus étrend hosszú távon elősegítheti a csontok egészségét.

Hogyan támogatja a Basica a diétázást és a fogyókúrát?

Diétázás és böjt során a bőr alatti zsírlebontás a szervezetben savfelesleget képez. A túlzott savképződés azonban lelassíthatja a zsírok lebontását, és ennek következtében a fogyást. A Basica termékek ásványi anyagokat és értékes nyomelemeket tartalmaznak, amelyek semlegesítik a felesleges savat és segítik az anyagcserét. A Basica savcsökkentésre való alkalmazása elősegíti a fogyást a diétázás során (tudományosan bizonyított tanulmányokkal igazolva).

A Basica segít a narancsbőr (cellulit) elleni küzdelemben?

A kötőszövet vízmegkötő képességét a sav lerakódása csökkenti, ezáltal a rugalmassága és a tápanyagellátása csökken. Ez a narancsbőr kialakulásának egyik okozója. Ezért a bázikus ásványi anyagok más savmentesítő folyamat (pl. szauna, masszázs, stb.) kombinálásával pozitív hatással lehetnek a bőrre.

Hogyan határozható meg a szervezet sav-bázis szintje?

A vizelet pH-értékét gyakran használják a sav-bázis állapot mérésére, bár az egyszeri mérés nem alkalmas az aktuális sav-bázis állapot meghatározására, mivel a normál pH értékek 5 és 8 közé esnek. Továbbá a savak nagy része kötött formában választódik ki, és csak szabad savat mérhetünk pH-tesztcsíkokkal.

A legjobban mérhető módja a nettó savkiválasztásnak egy 24 órás vizeletvizsgálat. Egy jobb és sokkal pontosabb lehetőség az aktuális sav-bázis állapot meghatározására egy 24 órás vizeletprofil létrehozása a savasság hányadosának kiszámításával (Sander módszer). Habár a kötött vizeletgyűjtési időszakok miatt ez a módszer odafigyelést igényel. Az eritrociták pufferkapacitásának (Jörgensen és Stirum módszer) meghatározása az előkezelt vérminta sav-bázis titrálásával (térfogat elemzés) szintén megbízható információval szolgálhat. A pufferkapacitás utal a szervezet bázikus tartalékainak az állapotára. Ilyen laborvizsgálatokat orvosok és természetgyógyászok megbízásából végeznek a laboratóriumok.

 

DIÉTA

Miért lúgosító hatásúak a savas ízű ételek (pl. citrom)?

A gyümölcsökben lévő savakat (például citromsav) könnyen lebontja a szervezet szén-dioxiddá (kilélegezzük a tüdőn át) és vízzé. Mindkét bomlástermék semleges hatású. A gyümölcsök és zöldségek ezért kiváló bázikus források, mivel nagy arányban tartalmaznak organikusan kötött bázikus ásványokat.

 

TESTMOZGÁS

Elvárások egy sportitaltól

Egy sportitalnak meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

A Basica Sport eleget tesz ezeknek a követelményeknek, és egy tökéletes ital a tartósan sportolók, valamint a versenyzők és hobbi sportolók számára is. Ajánlott napi adagja 1-2 liter / nap, a sportolási intenzitástól függően.