Szabályozás

sav-bázis egyensúly szabályozás

A megfelelő táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt szabályozni tudja

A sav-bázis egyensúly szabályozása szükséges a vér pH-jának stabilizálásához. Ebben számos tényező szerepet játszik. Különösen az étrendünkből származó tápanyagok szabályozzák a sav-bázis háztartást azáltal, hogy anyagcseréjük során savak vagy bázisok képződnek. De még akkor is, ha lélegzünk, vagy fizikailag aktívak vagyunk, a sejtekben történő energiaképzés során savak képződnek, mint melléktermék, és ez a vér pH értékét befolyásolja. Annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges túlsavasodást, a szervezetben különböző automatikus szabályozási folyamatok történnek.

szabályozás

 

Sav-bázis szabályozás a szervezet saját pufferrendszerén keresztül

Testünk erőteljes pufferrendszerrel van ellátva és képes a sav-bázis egyensúly szabályozására. A pufferek olyan védőeszközök, amelyek a testfolyadékokban és a sejtekben a pH-értékek felborulását akadályozzák, különösen a vér pH-jának stabilizálása érdekében. A sav-bázis egyensúly szabályozására szolgáló pufferrendszer fontos összetevői a vérben feloldott bázikus bikarbonát és a vörösvérsejt pigment, a hemoglobin. A bikarbonát (nátriumhidrogén-karbonát) képes megkötni a savakat, szénsavat képezve, amely vízzé és szén-dioxiddá bomlik. Az utóbbit a tüdőn keresztül kilélegezzük. A bikarbonát pufferrendszert állandóan regenerálni kell a táplálékkal bevitt bázikus ásványi anyagokkal. A cink a szén-karboanhidráz enzim kofaktorja, amely felelős a bikarbonát képződéséért, és ezért fontos a sav-bázis egyensúly szabályozásában. A pufferrendszer és a vér pH-jának stabilizálása miatt a túl sok sav kezdetben nem okoz kárt.

Ennek a regenerációnak a biztosításához szükséges a bázikus étrend.