Következmények

túlsavasodás

Hatása a különböző testfunkciókra

A sav-bázis egyensúly hosszú távú változásai előbb-utóbb hatással lehetnek a test különböző funkcióira. Ennek megfelelően megkülönböztethetők a túlsavasodás tünetei. Mivel a krónikus túlsavasodás specifikus tünetek nélkül megy végbe, gyakran évekig nem észlelhető.

Rossz közérzet és csökkenő teljesítmény

A túlsavasodás tüneteit tükrözheti közérzetünk:

Külső és belső testi panaszok

A túlsavasodás tünetei lehetnek testi panaszok:

A krónikus túlsavasodás következménye a csontokra

A túlzott savfelesleg hosszú távon hatással lehet a csontok szilárdságára. A csontok épségéért idejében célszerű figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra sok bázikus hatású zöldséggel és gyümölccsel, mert ezek már korai szakaszban biztosítják a csontok egészségét. Azokban az országokban, ahol magas a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, és az állati eredetű fehérje fogyasztása alacsonyabb, a csontok erőssége idős korban jelentősen magasabb.

A krónikus túlsavasodás hatása a kötőszövetekre

A túlsavasodás negatív hatással lehet a kötőszövetek (inak, szalagok, izmok stb.) rugalmasságára. Ez különösen ízületi panaszok esetén fontos. Az érintett személyeknek kiemelten figyelni kell a táplálkozásra, hogy megfelelő mennyiségű bázikus élelmiszert fogyasszanak, hogy ezáltal gátolják a savképződést, és elkerüljék a későbbi panaszokat. A megfelelő bázikus támogatás ellensúlyozhatja a túlsavasodást, továbbá csökkenti a kötőszövetek terhelését, ami szintén pozitív hatással lehet az ízületekre.